Kis türelmet kérek

Géptípus kereső
A Technoform Kft a MAKITA online értékesítési partnere
A Technoform Kft a HITACHI online értékesítési partnere
A Technoform Kft a MAKITA benzinmotoros gépek garanciális márkaszervize, MAKITA elektromos, akkumulátoros gépek márkaszervize
A Technoform Kft a HITACHI elektromos, akkumulátoros, benzinmotoros gépek garanciális márkaszervize
Szervizhátterünknek köszönhetően a webáruházunkban vásárolt Makita, Hitachi benzinmotoros gépeket kérésre elküldés előtt beüzemeljük, így biztosítva a maximális minőséget.
Hírlevél
Iratkozzon fel, hogy soha ne maradjon le a Makita, Hitachi akciókról!
Partner bejelentkezés

Csak az a szép zöld gyep, az fog nekem hiányozni!”


Indul a gyepszezon!

A pázsit elmaradhatatlan részét képezi kertünknek. Összefüggő, zöld felülete nyugtató hatású, kiváló pihenő- és játszótér gyermekeink számára, valamint pótolhatatlan életteret biztosít számtalan állatfaj számára, melyek kertünk egészségének őrei. Tisztítja a levegőt, megköti a port, és a többi zöld növényhez hasonlóan oxigént állít elő fotoszintézis során.

Az ápolt gyep szép látványt nyújt, ám ha csak presztízskérdésből választjuk e kertépítészeti elemet, jól gondoljuk át, mert kellő odafigyelés híján díszértéke jelentős mértékben csökken. Ebben az esetben pedig nemhogy éke, de csúf foltja lehet áhított álomkertünknek. Ha viszont szem előtt tartunk néhány alapszabályt, rájövünk, hogy gondozása nem is olyan nagy ördöngösség.


1. Megfelelő vetőmag kiválasztása

Minden vásárolható gyepkeverék csomagolásán fel van tüntetve a felhasználási terület, pl. sport, árnyéktűrő, játszótérre való, lassan növő stb. A zöld felület igénybevétele ugyanis más-más erősségű szálakat kíván. Amennyiben türelmetlenek vagyunk, vagy bizonytalanok a kiserkenő szálak ápolásával kapcsolatban, úgy a gyepszőnyeg vagy gyeptégla telepítése mellett is letehetjük voksunkat.


2. Rendszeres nyírás

makita fűnyírók

A szakemberek javaslata szerint a megeredt gyepet hetente kétszer célszerű lenyírni, méghozzá hűvös, csapadékmentes időben. Ha pázsitunkat rendszeresen 4 cm-esre nyírjuk, valamint nem hagyjuk 6-7 cm-nél nagyobbra nőni, akkor egyenletes és gyors növekedést érhetünk el. Amennyiben lassan növő fajokból álló keveréket választunk, elegendő lehet az évi két-háromszori nyírás is. Ebben az esetben viszont számolnunk kell azzal, hogy a gyep esetleges sérülései esetén a regenerálódási ideje is hosszabb.

A rendszeres nyírástól a gyepfelület sűrű és tömött lesz. Ezt a műveletet azért kell nyári napokon késő délután végezni, mert a tűző nap megégeti a friss vágási felületet. Túl nagy szárazság esetén pedig ugyanezen felületek szálkássá válhatnak, de mindezt okozhatja a fűnyíró életlen kése is.

Az első tavaszi fűnyírás idejét nem kell konkrét naptári naphoz kötni, inkább figyeljük a természet ritmusát. Megfelelő viszonyítási alapul szolgálhat a Forsythia sárga virágainak megjelenése. A köznyelvben csak aranyvesszőnek hívott kedves tavaszi hírnök akár már március elején is virágozhat, de hidegebb régiókban ez az időszak áprilisig is kitolódhat.

A fűnyíró kiválasztásánál többféle szempontot kell figyelembe venni. Az üzemeltetés szerint választhatunk benzinmotoros vagy elektromos szerkezetet. Előbbi nagyobb kertekben, parkokban kiválóan alkalmazható, továbbá nem kell folyton kerülgetnünk vagy vállunkra vetnünk a vezetéket, viszont hangos és kevésbé környezetbarát. Az elektromos fűnyírókhoz természetesen áramforrás szükséges, emellett viszont csöndesebbek és környezetkímélőbbek. A nehezen hozzáférhető kertrészekhez, kőburkolatok melletti szegélyekhez fűnyíró helyett használjunk inkább fűkaszát.

Akciós Benzinmotoros Makita fűnyírók, Akciós benzinmotoros Hitachi fűnyírók

Akciós elektromos Makita fűnyírók, Akciós elektromos Hitachi fűnyírók

Léteznek már speciális igényeket kielégítő, többfunkciós szerkezetek is. A levágott fűnyesedéket az egyik típus oldalra szórja ki, melyet azonnal vagy száradás után kézzel kell összegyűjteni. A fűgyűjtős fajta a vágókések mögötti részhez csatlakoztatható tartályba szedi össze a nyesedéket, mely később talajtakarásra felhasználható (mulcsozás). A legkomolyabb szerkezet viszont egyszerre gyűjt, darál és szór is. Hogyan lehetséges ez? A tartály helyére akár fölrögzíthető egy műanyag alkatrész, mely a levágott nyesedéket nem engedi a fűgyűjtőtartály felé távozni, hanem a vágókések fölött lebegteti addig, amíg olyan apró nem lesz, hogy zöldtrágyaként már újra a fű közé juttatható. Ezzel a funkcióval tehát egy lépésben nyírunk és trágyázunk is, kemikáliák nélkül. Ekkor viszont hatványozottan ügyeljünk rá, hogy gyepünk gyommentes legyen, mert azok magvait nagyon hatékonyan fogjuk vele terjeszteni.


3. Trágyázás és növényvédelem

A trágyázás másik hatékony módja a speciális adalékok használata Ezt a növekedési időszak elején kell a talajra juttatnunk. Ez történhet kézzel, vagy speciális szórókocsi segítségével is. Utóbbival gyorsan és egyenletesen dolgozhatunk A kemikáliák fajtáiról alaposan tájékozódjunk a szakboltokban! Léteznek hosszú hatóidejű gyeptrágyák, melyek lebomlása 12 hónapon át is eltarthat, biztosítva ezzel az egyenletes tápanyagellátást. Bizonyos gyepdoktorok mohairtót vagy gyomirtót is tartalmaznak, melyek védenek a gyep között tenyésző, a tápanyagot tőle elszívó gazok ellen.


4. Gyepszellőztetés

Tavasszal célszerű orvosolnunk elöregedett, sérült gyepünk hibáit. Az év folyamán keletkező bemélyedéseket, lyukakat, vakondtúrásokat egyengessük el, a gombával fertőzött részeket teljesen számoljuk fel! Először távolítsuk el a gyomnövényeket, majd a tápanyaggal már jól ellátott gyep második nyírása után következhet a gyepszellőztetés.

Akciós Makita elektromos gyepszellőzetők

Az második nyíráskor a száraz gyepet kicsit magasabban vágjuk le, ezt követi a speciális gyepszellőztető gép használata. Ennek késeit úgy állítsuk be, hogy 2-3 mm-nél mélyebben ne hasítson a földbe. A szellőztetés feladata, hogy a fűfelületet megszabadítsa az elpusztult növényi részektől és a mohától, így levegőhöz jutnak a fűcsomók. A mélyebb rétegű szántás a fű gyökereit is osztja. Ezt a folyamatot célszerű a fűnyírás irányára haránt végezni. Ám sokszor a gyep közé lerakódott növényi részek, és maga a fű gyökere is filcesen szövi át a talajt. Ilyenkor ismételjük meg a munkafolyamatot merőlegesen is. Ezután a felszín kicsit megtépázott lesz, de ne ijedjünk meg, mert az eredményre nem kell sokat várni. A pázsitunk új erőre kap tőle és megszépül.

Amennyiben a gyepszellőztetőnknek nincs fűgyűjtő tartálya, a feltúrt mohát és gyepfilcet gereblyézzük össze!

Ezt követően a lyukakat és a fűmentes réseket szórjuk be újra fűmaggal! Ezt lehetőleg szintén tavasszal végezzük, mert akkor még nincs túlságosan átmelegedve a talaj, és a nedvességtartalma is nagyobb, mint nyáron. Amennyiben a pázsitunk alatti talajréteg túlságosan kötött, nehezen ereszti át a pangó vizet. Ekkor jót tesz, ha kevés homokot keverünk a talajhoz.


5. Mulcsozás

A levágott fűnyesedék vékony rétegben felhasználható mulcsanyagként, a gyepszellőztetéskor összeszedett moha és gyepfilc maradványok pedig komposztálhatóak. Mindkét eljárás maximálisan környezetbarát, és a kerti hulladék ezáltal hasznos, sőt áldásos részévé válik kertünk biológiai körforgásának.


6. Locsolás

A gyep folyamatos vízellátásáról locsolással kell gondoskodni. Értelemszerűen nedvesebb időszakban ritkábban, a nyári, szárazabb periódusban gyakrabban szórjuk az éltető vizet füvünkre. Ám ezt lehetőleg ne tűző napon tegyük, mert akkor megéghet. A legkedvezőbb időszak erre a kora reggeli órák.

Akciós házi vízművek

Amennyiben e néhány szempontot figyelembe vesszük pázsitunk ápolásakor, nekünk is pontosan olyan összefüggő, tömör, élénkzöld kerti szőnyeg borítja majd kertünket, mint az irigyelt szomszédnak. Ha nem is hagyjuk égig érni füvünket, az a szép zöld gyep nekünk már nem fog többé hiányozni, mert a miénk lesz.A megjelenített árak bruttó végfelhasználói árak. Elérhetőségeink: 4400 Nyíregyháza, Víz utca 44. Tel: 42/311-790, 70/415-1851 Technoform Kft
Technoform Kft a Makita, Hitachi hivatalos garanciális és azon túli márkaszervize. Cégünk már több mint 20 éve foglalkozik a Makita gépekkel.